Vluchten 2.0

Vluchten 2.0

Hoe zo zielige vluchtelingen? Ze hebben allemaal een mobiel! Een verwijt dat je vaak hoort; want hoe kun je nou een vluchteling zijn met zo’n technisch vernuft in je broekzak? Nou gewoon, omdat je voordat je op de vlucht sloeg genoeg geld verdiende om een mobieltje te kopen.

Je bent nergens zonder mobiele telefoon als vluchteling in deze tijd. Vluchten 2.0 vraagt o.a. om bereikbaarheid, google maps, een camera en social media.

De mobiele telefoon is je belangrijkste bezit als je op de vlucht bent. Voor je vertrekt en tijdens je reis check je de routes die je af moet leggen. Dagelijks krijgen die een update van mensen die je voorgingen, want de routes wijzigen nog wel eens. Welke grenspost is in gebruik, op welke trein moet je stappen, waar kan je geld halen, waar moet je je registreren en waar vind je een medische post?

Als je de kleine rugzak pakt met spullen die je mee wil/kan nemen op reis is daarin geen plek voor een fotoalbum. Zelfs niet voor losse foto’s van je familie, je vrienden of je huis ; die kunnen alleen maar kreuken en verloren gaan. Dus? Daar is ie weer: de mobiele telefoon. Geheugen zat om je oude leven dat is vastgelegd in kiekjes en selfies te bewaren. Een selfiestick is handig om bij je te hebben om vast te leggen waar je bent geweest tijdens je vlucht. Als anderen dat al niet doen, want ook de BBC, ZDF en RTL leggen de tocht van vluchtelingen vast.

Via WhatsApp zoek je contact met een mensensmokkelaar die je de grens overbrengt met Turkije of de boottocht regelt naar Griekenland. Op Facebook lees je met welke smokkelaar je wel of niet in zee (eerder op zee in dit geval) moet gaan. Via een vergelijkingssite zoek je het beste GPS apparaat dat je in Athene kan kopen om toch die grens met Macedonië over te komen; dan maar illegaal.

Het is wel zaak om je toestel goed tegen water te beschermen als je de oversteek gaat maken tussen Turkije en Griekenland. Want zodra je veilig voet aan land hebt gezet in Europa bel je niet alleen je familie maar ook het verzekeringsmannetje in Turkije. Verzekering? Jazeker. Je hebt het bedrag wat je moet betalen voor de overtocht, zo’n €1250 per persoon, aan een verzekeringsmannetje betaald. Zodra jij aan hem de code die je hebt ontvangen doorgeeft – en dat je veilig bent aangekomen – geeft hij het bedrag dat je betaald hebt aan de mensensmokkelaar die je overtocht geregeld heeft. En handig, op een afgelegen strand op Lesbos heeft je mobiel ook bereik, zelfs nog via het Turkse netwerk.

Over bereik hoef je je overigens geen zorgen te maken. Op allerlei plekken langs de vluchtelingenroute delen providers als Vodafone gratis simcards uit. Je koopt een klein tegoed en je bent snel en goedkoop bereikbaar. Marc Zuckerberg pleitte er onlangs voor bij de VN dat internet een mensenrecht is en in alle vluchtelingenkampen wifi aanwezig zou moeten zijn. Dat gaat vast niet lang meer duren.

Eenmaal aangekomen in het land waar je asiel wil aanvragen kun je op je mobiel lezen welke procedures je moet doorlopen. Leuker is dat je aan iedereen thuis beelden kan laten zien van het land waar je je nieuwe leven gaat opbouwen. Dat is vluchten 2.0; het hebben van een mobiel is geen luxe maar pure noodzaak.

 

0 Comments

Add Your Comment: